Så funkar det

Sök e-böcker

E-böcker - så funkar det

Vanliga frågor om e-böcker

Söktips, topplistor och nyhetslistor

Så här gör du för att låna till olika enheter:

Mobil eller surfplatta med appen Biblio

Andra läsappar än Biblio

Dator

Läsplatta
 

Vanliga frågor om e-böcker 

En vit smartphone med appen Biblio

Här får du svar på de vanligaste frågorna om e-böcker.

Vad är e-böcker?

E-böcker är digitala filer som du kan ladda ner och läsa på dator, surfplatta, läsplatta eller mobil. 

Hur gör jag för att låna e-böcker?

För att låna behöver du ditt bibliotekskort och pinkod. Du lånar direkt från webbplatsen eller genom appen Biblio. Du behöver alltså inte komma till biblioteket för att låna en e-bok eller e-ljudbok. 

Hur många e-böcker får jag låna?

Du får låna max 5 e-böcker/e-ljudböcker i veckan. Det beror på att biblioteket får betala för varje nedladdning. Vi måste därför ha en gräns för att kunna hålla vår budget.

Hur länge får jag ha e-boken?

Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar. När lånetiden är slut kan du inte öppna e-boksfilen längre. Vill du fortsätta läsa boken efter att lånetiden tagit slut kan du låna den igen.

Kan jag låna om en e-bok?

Du kan låna samma bok en gång till. Men du måste vänta tills din lånetid har gått ut. Försöker du låna om den tidigare får du ändå inte längre lånetid.

Varför finns inte alla böcker som e-bok?

Alla böcker har inte tillgängliggjorts som e-bok av förlagen. Förlagen kan också sätta ett pris som är högre än vad biblioteken har råd med. Många nya böcker är till exempel för dyra.

Saknar du en bok som e-bok? Kontakta biblioteket så undersöker vi ifall boken du önskar går att få tag på. 

Finns det e-böcker på andra språk än svenska?

I appen Bläddra kan du läsa e-böcker på några av de svenska minoritetsspråken. Idag finns det e-böcker på samiska, romani chib och meänkieli.

Världens bibliotek kan du läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker på många av de språk som talas i Sverige. Båda tjänsterna är gratis. Du behöver inget lånekort för att använda dem.

 

 


Söktips, topplistor och nyheter

Om du använder sökrutan på den här sidan så får du bara träffar på e-böcker, inget annat. När du söker i sökrutorna på de sidorna på webbplatsen får du med hela bibliotekets utbud, både tryckta böcker, filmer, ljudböcker, e-böcker med mera.

 

Det finns sidor där du kan se vilka böcker som är nya och mest populära just nu.
 

Topplistor e-böcker

Nya e-böcker

 

Så här gör du för att låna e-böcker

Hur du gör varierar lite beroende på om du använder mobil/surfplatta, dator eller läsplatta. Här finns instruktioner för de olika enheterna:
 

Läsa i mobil eller surfplatta med appen Biblio
 

Du kan låna e-böcker direkt genom appen Biblio till din mobil eller surfplatta. 

Gör så här:

 1. Ladda ner appen Biblio (Biblio Library) från App Store eller Google Play.
   
 2. Logga in i appen: Under "Välj ditt bibliotek" väljer du alternativet "Strängnäs bibliotek". I fältet Kortnummer skriver du in ditt lånekortsnummer. I fältet pinkod skriver du din pinkod. Tryck på Logga in.
  Bocka för "Jag godkänner villkoren" och tryck Logga in.

Under menyn (de tre horisontala strecken längst upp till vänster) hittar du "Sök". Där kan du söka efter böcker genom att skriva in ord som författares namn och bokens titel i sökrutan. 

När du hittat din bok trycker du på Låna. När boken lånats kommer knappen "Läs" eller "Spela" fram. Tryck på den för att börja läsa.

Du kan hitta en lista över dina aktuella lån under menyn och Mina lån. 
 

Ladda ner böckerna till offline:

Du kan ladda ner boken du lånat så att du kan läsa den utan att behöva ha internetuppkoppling.

 1. Gå till Mina lån i menyn.
   
 2. Tryck på reglaget till höger om "Gör tillgänglig offline" under den bok du vill ladda ner. 
   
 3. Vänta tills du ser att boken har laddats ner till 100%.

Du kan testa att nedladdningen har lyckats genom att stänga av mobildata eller sätta på flygplansläget på mobilen. Om det fortfarande går att läsa boken har nedladdningen lyckats.

 

Kan du inte ladda ner Biblio till din mobil?

För Android krävs version 5 eller senare för att kunna använda Biblio. Apple-enheter är kompatibla med Biblio från iPhone 5s och framåt. Den kräver att du har minst iOS-version 10.3. 

Om du inte kan använda appen Biblio finns det andra appar för att låna och läsa e-böcker. Följ då steg-för-steg-instruktionerna här nedanför:

 

Låna e-böcker med andra appar än Biblio
 

Appen Biblio är i första hand utvecklad för ljudböcker. Därför har e-boksläsaren ännu inte alla funktioner som andra e-boksappar har. En del läsare föredrar därför att använda andra appar för att läsa e-böcker. 

PocketBook Reader och Aldiko är exempel på appar som fungerar för biblioteksböcker.
Bluefire Reader har tidigare funnits som gratis-app, men kostar numera pengar att ladda ner. Om du har appen installerad sedan tidigare ska du kunna fortsätta att använda den.


När du använder andra appar än Biblio behöver du först skapa ett gratis Adobe-ID och auktorisera appen med detta. Annars går det inte att öppna de nedladdade böckerna. Det beror på att de är kopieringsskyddade (DRM-märkta). 

När du använder andra appar än Biblio söker du upp och lånar böckerna från via webbplats och väljer sedan att öppna upp dem i appen.

 

Gör så här:

 1. Skapa ett Adobe-ID. När du skapat kontot kommer du att få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken i mejlet för att verifiera ditt Adobe-ID.
   
 2. Ladda ner den app du vill använda till din enhet, till exempel PocketBook Reader för Iphone/Ipad eller PocketBook Reader för Android
   
 3. Öppna appen och auktorisera den med ditt Adobe-iD. I PocketBook Reader gör du det under Settings - Adobe DRM.
   
 4. Gå till bibliotekets webbplats. Sök upp den bok du vill ladda ner. 
   
 5. Logga in på webbplatsen med ditt lånekort eller personnummer och pinkod. När du är inloggad syns texten "Du kan låna e-boken i följande format:".
   
 6. Tryck på länken "Låna: Ladda ner" för att låna boken.
   
 7. Tryck på länken "Öppna: Ladda ner"
   

När boken laddats ner får du frågan om var du vill öppna boken. Välj "Öppna i ...". Om inte frågan kommer upp automatiskt, gå till listan över nedladdade filer (den brukar synas som en ikon i form av en pil längst upp eller längst ner på skärmen).
Tryck på filen som har filändelsen .acsm.
Välj "Öppna i ...". Välj din app. Den kan finnas under Mer.
 

Om du har en Iphone/Ipad och använder Safari kan det hända att du får frågan Vill du hämta "URLLink.acsm"? Välj då att hämta filen. 
Tryck på den blå pilen uppe till höger, bredvid adressfältet.
Tryck på filen igen och klicka på dela-symbolen (fyrkanten med en pil i).
Välj den app du vill använda. Du kan hitta den under Mer.


I vissa mobiler/plattor behöver du gå till listan med nedladdningar/hämtningar (den brukar synas som en ikon i form av en pil längst upp eller längst ner på skärmen) för att få fram länken.
Tryck då på filen med filändelsen .acsm.
Välj vilken app du vill använda när det står Öppna i...

 


Låna e-böcker till dator
 

 1. Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator.
   
 2. Skapa ett Adobe-ID om du inte redan har gjort det.
   
 3. Auktorisera läsprogrammet med ditt Adobe-ID. Det finns också en länk direkt i läsprogrammet som du kan trycka på för att skapa/registrera nytt Adobe-ID. Följ instruktionerna. Du kommer att få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken för att verifiera ditt Adobe-ID. Sedan kan du auktorisera din läsprogrammet med ditt Adobe-ID.
   
 4. Sök upp den bok du vill ladda ner.
   
 5. Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. 
   
 6. När du är inloggad syns texten "Du kan låna e-boken i följande format:". Tryck på Låna: Ladda ner och Öppna: Ladda ner.
   
 7. Om inte boken kommer upp automatiskt i läsprogrammet, gå till nedladdningar/hämtade filer i webbläsaren. Tryck på filen som heter URLLink.acsm. Välj att öppna i läsprogrammet.


Har du en Linux-dator? Det finns inget program för att hantera biblioteksböcker på Linux. Men det kan fungera om du kör Adobe Digital Edition via en windowssimulator som Wine.


Låna e-böcker till läsplatta
 

Din läsplatta måste kunna hantera epub-filer och Adobes kopieringsskydd (DRM-skydd) för att du ska kunna låna e-böcker till den.

Att låna e-böcker till läsplatta gör du i två steg. Ladda först ner e-böckerna till en dator. Sedan för du över dem till läsplattan.

Vissa läsplattor har nätverksuppkoppling så att du kan ladda ner direkt till läsplattan utan att använda dator. 
 

 1. Ladda först ner läsprogrammet Adobe Digital Editions till din dator.
   
 2. Skapa ett Adobe-ID om du inte redan har ett. Du kommer att få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken för att verifiera ditt Adobe-ID. Sedan kan du auktorisera din läsprogrammet med ditt Adobe-ID.
   
 3. Sök upp den bok du vill ladda ner på vår webbplats.
   
 4. Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod.
   
 5. När du är inloggad syns texten "Du kan låna e-boken i följande format:". Tryck på Låna: Ladda ner och Öppna: Ladda ner. 
   
 6. Om inte boken kommer upp automatiskt i läsprogrammet, gå till nedladdningar/hämtade filer i webbläsaren. Tryck på filen som heter URLLink.acsm. Välj att öppna filen i läsprogrammet.
   
 7. Koppla läsplattan till datorn med en usb-kabel.
   
 8. Öppna Adobe Digital Editions i datorn. Välj biblioteksvyn så att du ser din läsplatta i vänstermenyn. 
  Första gången du använder läsplattan tillsammans med datorn behöver du även auktorisera läsplattan med ditt Adobe-ID.
   
 9. För över boken till läsplattan genom att ta tag i den och dra den över till läsplattans ikon/namn.


Några läsplattor går inte att använda för biblioteksböcker, till exempel Amazons platta Kindle. Det beror på att Kindle inte stödjer Adobes kopieringsskydd DRM. 

 

Tillbaka upp


Språk