En förtrollad resa genom Sverige

Sök i vårt utbud för barn och unga

En förtrollad resa genom Sverige

Följ med på en förtrollad resa i böckernas värd och lär känna karaktärerna och orterna från några av våra barnboksfavoriter. Alla böckerna utspelar sig på ett speciellt ställe - en stad eller ort någonstans i Sverige. 

Tips: karta med alla böckerna inprickade finns att hämta på ditt bibliotek.

1-14 av 14
208889
Av/Författare: Blixt, Hanna
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
45528
Av/Författare: Laestadius, Ann-Helén
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
199217
Av/Författare: Svernström, Erika
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
262520
Av/Författare: Hägg, Elin
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Loading...
231478
Av/Författare: Söderlund, Tobias
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
261414
Av/Författare: Rosén, Åsa
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
273717
Av/Författare: Halkawt, Kaly
Av/Författare: Falkenhem, Sofia
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Loading...
267813
Av/Författare: Karlsson, Anna-Karin
Av/Författare: Arpiainen, Johanna
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Loading...
277335
Av/Författare: Holmberg, Elin
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
195702
Av/Författare: Olerot, Ann
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
274768
Av/Författare: Gatu, Anja
Av/Författare: Nilsson, Anna
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Loading...
136066
Av/Författare: Larsson, Åsa
Av/Författare: Korsell, Ingela
Av/Författare: Jonsson, Henrik
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Loading...
32534
Av/Författare: Jansson, Anna
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Loading...
174499
Av/Författare: Laestadius, Ann-Helén
Hylla: uHc
Medietyp: Bok
Loading...

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

12-15 år

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!
 

Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund

9-12 år

Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.
 

Malum av Hanna Blixt

9-12 år

Den ondskefulle härskaren Malum hotar att ta över världen. Malums strategi är att erövra människors hjärnor och göra så att de inte kan slita sig från mobilen, ens för en minut. Av någon anledning har Malum svårt att ta över Leksand, som varje år lockar tusentals turister från hela världen och som har världens största midsommarfirande. Malum tål inte traditioner och kultur.
 

Spökflickans hemlighet av Anna Olerot

9-12 år

Moa är på väg till semesterhuset på landet i Småland. Utanför Gränns ser hon plötsligt en flicka i nattlinne med ett gosedjur i handen irra omkring på motorvägen och sen försvinna spårlöst. Väl framme i huset lär hon känna grannpojken Elias och tillsammans dras de in i ett övernaturligt mysterium.
 

Det sjunde rummet av Erika Svernström

9-12 år

När Alvin och hans familj hälsar på mormor och morfar i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem bakom en tavla i köket. Man kan ringa från de sex olika rummen i huset, men en dag ringer det plötsligt från rum nummer sju. Men var är det sjunde rummet? Barnen börjar omedelbart leta samtidigt som oförklarliga saker händer runt dem.
 

Katt med rätt att klösa (kattspionerna) av Anja Gatu

6-9 år

Den lilla katten Samira Karlsson har flyttat med sin familj till Rosengård. Snart träffar hon Pälsa som tar henne till spännande platser, som vat­tenlekplatsen och kattkaféet. Med Pälsa vågar hon allt. Men inte i sin vildaste fantasi hade Samira Karlsson kunnat ana att hon och Pälsa skulle bli hemliga agenter och ägna sig åt farliga uppdrag. Vilka dolda krafter styr Malmös djurvärld?
 

SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius

12-15 år

Trettonåriga Agnes lär sig samiska i smyg. Riktigt spännande blir det när hon börjar messa med en snygging i byn Soppero. Men det är inte alldeles okomplicerat. Hur samisk är Agnes egentligen, och hur ska hon vara som same? Och kommer kompisarna hemma i Solna att förstå?
 

Väktarinnnan av Åsa Rosén

9-12 år

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Hon tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor om viskor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn.
 

Högst upp på listan av Elin Holmberg

9-12 år

Varje söndag packar Rut väskan för att flytta mellan sina föräldrar i Örnsköldsvik. Hon har blivit van, men det som rör till det för henne är att mamma och pappa aldrig träffas och aldrig pratar. Men hon har ju innebandyn, som hon älskar, även om dryga Phebe också spelar i laget. Under en spännande innebandycup händer oväntade saker och mycket i Ruts liv sätts på spel.
 

Astera och basketskorna av Kaly Halkawt

6-9 år

Åttaåriga Astera kom till Sverige och Eskilstuna för ett år sedan. Det var okej ända tills storebror kom med i basketlaget. Sedan dess har han aldrig tid längre. Och Astera bara hamnar i trubbel hela tiden. Hade det inte varit för arga rösten hade hon aldrig börjat bråka med Thalia och storebrors nya dyra basketskor hade inte blivit stulna.
 

Den stora bankbluffen av Elin Hägg

6-9 år

En mörk, iskall vinternatt hör springpojken Nisse något han inte borde. Någon tänker döda hans vän, Lilla Maja, för att bevara en hemlighet. Det är 1600-tal i Stockholm. Den nya, stora, fina riksbanken har fått problem. Någon har bytt ut pantsatta smycken värda en förmögenhet och banken har förlorat mycket pengar.
 

Riddarnas kamp av Anna Jansson

6-9 år

Emil är elva år och bor i Visby, precis innanför ringmuren. Där i trädgården står en gammal gul kiosk som Emil har förvandlat till detektivbyrå. Och i Visby behövs det verkligen en sådan, för det kryllar av skumma typer. Tillsammans med lillasystern Linda och den ganska korkade hunden Molly löser Emil riktigt knepiga mysterier.
 

Häxön av Anna-Karin Karlsson

6-9 år

Det är sommarlov. Saga och Emil åker med mamma till Blå Jungfrun, ön som kallas både Blåkulla och Häxön. Mitt under rundturen på ön får Saga och Emil syn på en flicka en bit bort. Hon verkar rädd för något. Plötsligt flyttas de genom tiden och hamnar mitt i en jakt på en miss­tänkt häxa.

 

Vill du inte resa så långt? Den magiska PAX-serien utspelar sig i vårt alldeles egna Mariefred. 

Vill du läsa böcker som är skrivna av författare som bor i Strängnäs, Mariefred eller andra ställen i närheten? Kolla in tipslistan Lokala barnboksförfattare

Språk