Läsa på olika sätt

Många sätt att läsa

Du kan låna böcker i flera olika format på biblioteket.

Lättläst

Det finns både romaner och faktaböcker som har lättläst text.
Lättlästa böcker finns både för unga och vuxna.

Texten har korta meningar och enkla ord.
De har ofta bilder. 
Typsnittet är lätt att läsa.

Boktips på lättlästa böcker

 

Det finns också en tidning med lättlästa nyheter - 8 sidor.
Meningarna är korta.
Det finns inga svåra eller ovanliga ord.
Du kan både läsa och lyssna på tidningen på internet.

 

Storstil

Storstilsböcker är romaner eller faktaböcker där texten har extra stora bokstäver. Storstilsböcker är bra för dig börjar få sämre syn men fortfarande kan läsa tryckt text.

 

Talböcker

En talbok är en inläst bok. Den är till för dig som har svårt att läsa tryckt text. Du behöver inte visa intyg eller läkarintyg för att få låna talböcker.

Även du som har ett tillfälligt läshinder kan låna talböcker så länge du har behovet. Det går bra att låna talböcker genom ombud, till exempel anhöriga, vänner eller lärare.

Talböckerna finns som cd-skiva och via appen Legimus.

Talböcker på CD

Du kan låna talböcker på CD-skiva. De kallas även daisy-skivor. Daisy-skivorna kan du spela på en CD-spelare eller på en daisy-spelare. På daisy-spelaren kan du till exempel ändra läshastigheten och navigera mellan bokens kapitel och sidor.

Du kan låna talböckerna på biblioteket eller få dem hemskickade med posten. Du bestämmer själv vilka böcker du vill läsa och hur många du vill ha. Du kan lämna tillbaka böckerna på biblioteket eller skicka tillbaka dem med posten.

Talböcker digitalt

Du som har tillgång till internet och dator, surfplatta eller smartphone, kan låna talböcker digitalt via Legimus. Legimus finns både som webbplats och som app.

Legimus

Du behöver få ett konto hos Legimus för att låna digitala talböcker. Kontakta oss på biblioteket så får du hjälp att komma igång med tjänsten.

Kontakta:
Anette Elvelind
e-post: anette.elvelind@strangnas.se

Telefon: 0152-299 88

Språk