Strängnäs biblioteks skriftserie

Strängnäs biblioteks skriftserie

Strängnäs bibliotek ger ut en skriftserie med böcker skrivna av invånare eller andra personer med stark anknytning till Strängnäs kommun. Den 14 februari 2022 publicerar Strängnäs bibliotek två nya böcker i sin skriftserie. Där får vi djupdyka ner i den tyske författaren Kurt Tucholskys liv i Sverige. Vi får även Magnus Utviks personliga inblick i hur det var att arbeta som Sveriges första kommunförfattare.

Kommunförfattarprojektet i Strängnäs kommun har pågått under åren 2018-2021. Skribenter med koppling till kommunen har fått möjlighet att utveckla sitt skrivande och publicera böcker. Projektet initierades av kulturchef Christer Hermansson och är finansierat av Statens kulturråd.

Böckerna i skriftserien finns att låna på biblioteken. De senaste finns även att köpa på biblioteken, hos lokala bokhandlare och de digitala bokhandlarna.

 

Utsikt över Gripsholms slott (2022)

Varje år kommer tyska turister till Mariefred för att gå i Kurt Tucholskys fotspår. Men vad vet vi i Sverige egentligen om denne kände tyske författare? Markus Huss, lektor i tyska vid Stockholms Universitet, berättar nu historien om Tucholsky i boken Med utsikt över Gripsholms slott.

- Jag blev kontaktad av kulturchef Christer Hermansson som bad mig att skriva någonting på ämnet. I Tyskland är Tucholsky väldigt känd, men det saknas en aktuell presentation av honom på svenska. Den luckan vill vi nu fylla, säger Markus Huss.

Med utgångspunkt i Tucholskys texter och kärleksrelationer berättar Markus Huss historien om honom. Fram träder bilden av en motsägelsefull, språkligt lekfull och politiskt sylvass antinazistisk författare vars liv och verk fortsätter att fascinera nya generationer av läsare.

Långsamt rör vi oss genom varandra (2022)

Som Sveriges första kommunförfattare har Magnus Utvik coachat lokala skribenter och bearbetat de böcker som inom projektets ram getts ut i Strängnäs biblioteks skriftserie.

- Jag är den första kommunförfattaren i Sverige, mitt uppdrag under projektet har varit att uppmuntra och stärka skrivande i hela Strängnäs kommun, säger Magnus Utvik.

Nu ger han sin personliga bild av projektet i den nya boken Långsamt rör vi oss genom varandra. Boken innehåller 41 textstycken som han skrev under sin anställning.

- Texterna handlar om de skrivcirklar som jag hållit i. Jag har träffat många intressanta personer och det har varit väldigt många givande möten. Till exempel med de intagna på fängelset i Mariefred, med personer med funktionsvariationer och SFI-grupper.

Erfarenheterna från tiden som kommunförfattare vävs samman med Magnus Utviks erfarenheter från ett trettio år långt författarskap.

Kiitos baby! (2021)

Carina Malinen Lundins debutroman Kiitos baby! handlar om de två unga männen Eino och Heikki som i början av 1970-talet lämnar sitt älskade Finland för att söka lyckan i Stockholm. Romanen är en hyllning till vänskapen och kärleken men också en varm skildring av strävsamma människor från Finland som kom till Sverige under 1970-talet. Många anpassade sig snabbt till det svenska samhället och med sitt arbete och sin kreativitet bidrog de till att göra Sverige till ett av världens rikaste länder.

Carina Malinen Lundin är född och uppväxt i Stockholm med finska föräldrar. Sedan 2011 bor hon i Merlänna, en by utanför Strängnäs.
 

Tigertämjarens dotter (2021)

Författaren Maria Natasja Baumert är Åkers styckebruks stora litterära profil. Nu debuterar hon med poesi- och prosasamlingen Tigertämjarens dotter. Texterna spänner över ämnen som kärleken till bygden, barndomen i Stockholmsförorten Alby och arbetet inom äldreomsorgen. Det är en både gripande och temperamentsfull samling texter med klassorättvisor och existentiella frågeställningar som klangbotten.

Maria Natasja Baumert, född 1974, är uppvuxen i Alby utanför Stockholm. Sedan 1998 bor hon i Åkers styckebruk.
 

Strängnäs är inte som andra städer (2021)

Antologin är ett urval av Bo Setterlinds texter i Strängnäsmiljö, hämtade från hans romaner, diktsamlingar och självbiografi. I en särskild bok i boken, Att gå klädd i sol, ryms ytterligare 52 av poetens älskade dikter. För urval och inledning står litteraturutvecklare Peter Björkman.

Bo Setterlind (1923-1991) är den författare som kanske mest av alla förknippas med Strängnäs. Fotot av den trettioårige skalden stående i basker och slängkappa framför dörren till sitt skrivarresidens nära domkyrkan under skylten ”Bo Setterlind Poet”, reproducerades om och om igen. Bilden blev sinnebilden för den romantiske Setterlind, en av 1900-talets mest lästa och älskade svenskspråkiga poeter. 

Boken släpps officiellt 17 juni 2021, men finns redan nu att köpa och låna på biblioteken. 
 

Precis som vi delar samma himmel (2020)

Lokala författare sätter ord på livet under pandemin. Antologin föddes ur två skrivarcirklar som hölls med lokala författare på Multeum i Strängnäs under slutet av 2019 och början av 2020. Boken innehåller 33 texter som ger ett brett spektra av känslotillstånd - från himmel till helvete men också ljus och mörker i vardagslivet, död och förälskelse.

I boken samsas prosa med lyrik och självbiografiska texter där fantasier om en annan, mer gåtfull värld berättas. Men också betraktelser nedtecknade under coronapandemins utbrott som speglar en kollektiv oro många kan känna igen sig i. Maria Baumert är en av författarna. Hon skriver: "Min rädsla delar jag med en hel värld, precis som vi delar samma himmel."
 

Friheten innanför murarna (2020)

Friheten innanför murarna är skriven av sex män mellan 29 och 58 år på Anstalten Mariefred. Männen är dömda mordförsök, väpnat rån, narkotikasmuggling samt misshandel. Alla sitter på långa straff.

Boken rymmer "den sanna historien" om livet bakom stängsel och fem meter höga murar, långt ifrån tidningarnas löpsedlar och människors förutfattade meningar.

Texterna griper in i den svenska debatten om gängkriminalitet, hårdare straff och orsaken till att brott begås. Det är dags att lyssna på internerna som befolkar Sveriges överfulla fängelser. Och särskilt till de interner som kämpar för att bryta den onda cirkeln och vill leva ett hederligt liv.

Magnus Utvik är bokens redaktör och kommunförfattare i Strängnäs kommun. Under hösten 2019 och våren 2020 höll han en skrivarcirkel med interner på Anstalten Mariefred. Boken är resultatet av det arbetet.

"Det är den första antologin i sitt slag på flera årtionden. Det gör den lika unik som nödvändig för att för att förstå livet i fängelse och det förlösande i att skriva om sina rädslor, sorger och sin längtan", säger Magnus Utvik.

"Vissa kommer att bli provocerade av att interner får bli författare. Jag kan förstå det. Idag blir allt som sägs om kriminalitet och politik. Men skrivandet är en del av rehabiliteringen. Alla som muckar och inte återfaller i brott, är en vinst för hela samhället. Låt oss aldrig glömma det."
 

Jag färdas mellan nu och då (2019) - kommunantologin

Jag färdas mellan nu och då är namnet på boken med 130 personers unika texter om livet i Strängnäs kommun. Dikter, noveller och berättelser som får oss att minnas, skratta, gråta, längta och sörja. Texterna samlades in under parollen Skriv om ditt liv.

De som har skickat in sina texter är mellan 18 och 94 år. Det ger en signal om bredden i boken.

Texterna i Jag färdas mellan nu och då visar på kärlekens både helande som destruktiva sida. De berör arbetets himmel och helvete, den trygga förankringen i Strängnäs kommun och längtan efter att fly. De beskriver möten som förändrar livet och möten som bara är en del av vardagen.
 

Kommunens bokprojekt

Kommunförfattare

Strängnäs biblioteks skriftserie

1-10 av 10
314359
Av/Författare: Utvik, Magnus
Utgivningsår: 2022
Hylla: Gcz Utvik, Magnus
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 9
Loading...
314311
Av/Författare: Huss, Markus
Utgivningsår: 2022
Hylla: Gz Tucholsky, Kurt
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 10
Loading...
275322
Av/Författare: Setterlind, Bo
Utgivningsår: 2021
Hylla: Hc
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 6
Loading...
283012
Av/Författare: Malinen Lundin, Carina
Utgivningsår: 2021
Hylla: Hc
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 7
Loading...
283014
Av/Författare: Baumert, Maria Natasja
Utgivningsår: 2021
Hylla: Hc
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 8
Loading...
266648
Utgivningsår: 2020
Hylla: Hc(s)
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 5
Loading...
265481
Utgivningsår: 2020
Hylla: Oeq
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 4
Loading...
236955
Utgivningsår: 2019
Hylla: Ls
Förlag: [Strängnäs bibliotek]
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 3
Loading...
228291
Av/Författare: Fyhr,Jannicke;Björkman,Peter;Janosevic,Tamara;Stimac,Kristina;Rehnholm, Ulf;Shaba,Sermon;Utvik,Magnus,Malkom, Malkom;Safar Obeid,Zahir;Franzen,Lars;Assad, Arkan
Utgivningsår: 2019
Hylla: Oab
Förlag: Strängnäs Kommun
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie 2
Loading...
58732
Utgivningsår: 2012
Hylla: uHc(s)
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie 1
Loading...

Språk