Strängnäs biblioteks skriftserie-2

Strängnäs biblioteks skriftserie

Strängnäs bibliotek ger ut en skriftserie med böcker skrivna av invånare eller andra personer med stark anknytning till Strängnäs kommun. Våren 2021 ger vi ut antologin Strängnäs är inte som andra städer, med prosa och dikter i Strängnäsmiljö av poeten Bo Setterlind. Biblioteket har även gett ut flera antologier i det pågående kommunförfattarprojektet, ett projekt med syfte att inspirera till skrivande.

Kommunförfattarprojektet i Strängnäs kommun initierades av kulturchef Christer Hermansson och är finansierat av Statens kulturråd. Ansvariga för bokserien är litteraturutvecklaren Peter Björkman och kommunförfattaren Magnus Utvik.

Böckerna i skriftserien finns att låna på biblioteken. De senaste finns även att köpa på biblioteken, hos lokala bokhandlare och de digitala bokhandlarna.
 

Strängnäs är inte som andra städer (2021)

Antologin är ett urval av Bo Setterlinds texter i Strängnäsmiljö, hämtade från hans romaner, diktsamlingar och självbiografi. I en särskild bok i boken, Att gå klädd i sol, ryms ytterligare 52 av poetens älskade dikter. För urval och inledning står litteraturutvecklare Peter Björkman.

Bo Setterlind (1923-1991) är den författare som kanske mest av alla förknippas med Strängnäs. Fotot av den trettioårige skalden stående i basker och slängkappa framför dörren till sitt skrivarresidens nära domkyrkan under skylten ”Bo Setterlind Poet”, reproducerades om och om igen. Bilden blev sinnebilden för den romantiske Setterlind, en av 1900-talets mest lästa och älskade svenskspråkiga poeter. 

Boken släpps officiellt 17 juni 2021, men finns redan nu att köpa och låna på biblioteken. 
 

Precis som vi delar samma himmel (2020)

Lokala författare sätter ord på livet under pandemin. Antologin föddes ur två skrivarcirklar som hölls med lokala författare på Multeum i Strängnäs under slutet av 2019 och början av 2020. Boken innehåller 33 texter som ger ett brett spektra av känslotillstånd - från himmel till helvete men också ljus och mörker i vardagslivet, död och förälskelse.

I boken samsas prosa med lyrik och självbiografiska texter där fantasier om en annan, mer gåtfull värld berättas. Men också betraktelser nedtecknade under coronapandemins utbrott som speglar en kollektiv oro många kan känna igen sig i. Maria Baumert är en av författarna. Hon skriver: "Min rädsla delar jag med en hel värld, precis som vi delar samma himmel."
 

Friheten innanför murarna (2020)

Friheten innanför murarna är skriven av sex män mellan 29 och 58 år på Anstalten Mariefred. Männen är dömda mordförsök, väpnat rån, narkotikasmuggling samt misshandel. Alla sitter på långa straff.

Boken rymmer "den sanna historien" om livet bakom stängsel och fem meter höga murar, långt ifrån tidningarnas löpsedlar och människors förutfattade meningar.

Texterna griper in i den svenska debatten om gängkriminalitet, hårdare straff och orsaken till att brott begås. Det är dags att lyssna på internerna som befolkar Sveriges överfulla fängelser. Och särskilt till de interner som kämpar för att bryta den onda cirkeln och vill leva ett hederligt liv.

Magnus Utvik är bokens redaktör och kommunförfattare i Strängnäs kommun. Under hösten 2019 och våren 2020 höll han en skrivarcirkel med interner på Anstalten Mariefred. Boken är resultatet av det arbetet.

"Det är den första antologin i sitt slag på flera årtionden. Det gör den lika unik som nödvändig för att för att förstå livet i fängelse och det förlösande i att skriva om sina rädslor, sorger och sin längtan", säger Magnus Utvik.

"Vissa kommer att bli provocerade av att interner får bli författare. Jag kan förstå det. Idag blir allt som sägs om kriminalitet och politik. Men skrivandet är en del av rehabiliteringen. Alla som muckar och inte återfaller i brott, är en vinst för hela samhället. Låt oss aldrig glömma det."
 

Jag färdas mellan nu och då (2019) - kommunantologin

Jag färdas mellan nu och då är namnet på boken med 130 personers unika texter om livet i Strängnäs kommun. Dikter, noveller och berättelser som får oss att minnas, skratta, gråta, längta och sörja. Texterna samlades in under parollen Skriv om ditt liv.

De som har skickat in sina texter är mellan 18 och 94 år. Det ger en signal om bredden i boken.

Texterna i Jag färdas mellan nu och då visar på kärlekens både helande som destruktiva sida. De berör arbetets himmel och helvete, den trygga förankringen i Strängnäs kommun och längtan efter att fly. De beskriver möten som förändrar livet och möten som bara är en del av vardagen.
 

Kommunens bokprojekt

Kommunförfattare

Strängnäs biblioteks skriftserie

1-10 av 10
314359
Av/Författare: Utvik, Magnus
Utgivningsår: 2022
Hylla: Gcz Utvik, Magnus
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 9
Loading...
314311
Av/Författare: Huss, Markus
Utgivningsår: 2022
Hylla: Gz Tucholsky, Kurt
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 10
Loading...
275322
Av/Författare: Setterlind, Bo
Utgivningsår: 2021
Hylla: Hc
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 6
Loading...
283012
Av/Författare: Malinen Lundin, Carina
Utgivningsår: 2021
Hylla: Hc
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 7
Loading...
283014
Av/Författare: Baumert, Maria Natasja
Utgivningsår: 2021
Hylla: Hc
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 8
Loading...
266648
Utgivningsår: 2020
Hylla: Hc(s)
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 5
Loading...
265481
Utgivningsår: 2020
Hylla: Oeq
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 4
Loading...
236955
Utgivningsår: 2019
Hylla: Ls
Förlag: [Strängnäs bibliotek]
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie volym 3
Loading...
228291
Av/Författare: Fyhr,Jannicke;Björkman,Peter;Janosevic,Tamara;Stimac,Kristina;Rehnholm, Ulf;Shaba,Sermon;Utvik,Magnus,Malkom, Malkom;Safar Obeid,Zahir;Franzen,Lars;Assad, Arkan
Utgivningsår: 2019
Hylla: Oab
Förlag: Strängnäs Kommun
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie 2
Loading...
58732
Utgivningsår: 2012
Hylla: uHc(s)
Förlag: Strängnäs bibliotek
Serietitel: Strängnäs biblioteks skriftserie 1
Loading...

Språk