Fria e-böcker

Fria e-böcker och e-ljudböcker

Biblioteket har en maxgräns för hur många e-böcker du får låna per vecka. Men det finns också många fria e-böcker på internet att ladda ner eller lyssna på. Fria e-böcker kan du använda fritt och hur mycket du vill. Det är ofta klassiker och andra äldre böcker där upphovsrätten gått ut. 

Det finns störst utbud på engelska men även på många andra språk.

Här är några tips på webbplatser med fria e-böcker och e-ljudböcker.
 

Världens bibliotek 
Här finns gratis e-böcker och e-ljudböcker på arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, turkiska, somaliska och tigrinska. För att låna behöver du bara skapa ett konto på Världens bibliotek. Det enda du behöver är en e-postadress. Du måste vara i Sverige för att kunna skapa ett konto.
 

Litteraturbanken
Svenska klassiker och äldre böcker, som du kan läsa i webbläsaren eller ladda ner som pdf eller epub till din enhet. Här hittar du till exempel Selma Lagerlöf, Karin Boye, Hjalmar Söderberg och August Strindberg.
 

Project Gutenberg
Böcker på engelska, men även många andra språk, som du kan ladda ner i epub-format till din enhet. Här finns till exempel Jane Austen, Charlotte Brontë, Charles Dickens, Arthur Conan Doyle och Edgar Allan Poe
 

Open Library 
Här får du sökträffar på både e-böcker och fysiska böcker, så bocka i rutan "Show only ebooks" under sökfältet. Det är mest klassiker och fria e-böcker. Men det finns även böcker som fortfarande är upphovsrättsskyddade som du kan låna och ladda ner för en begränsad tid. Då behöver du starta ett användarkonto.
 

Dramawebben
Svensk upphovsrättsligt fri dramatik från 1600-talet fram till modern tid.
 

Offentligt tryck
Här finns till exempel SOU:er och andra publikationer.
 

E-ljudböcker

Librivox
Upphovsrättsligt fria e-ljudböcker på engelska som du kan ladda ner och lyssna på. Inläsningarna är gjorda av frivilliga personer. 
 

Lib2go
Amerikanska inläsningar av klassiska böcker. Böckerna finns både som ljudfil och som text. Bra för dig som vill växla mellan att lyssna och läsa med ögonen.


Radioföljetongen och radionovellen - Sveriges radio
Sveriges radios radioföljetonger och radionoveller. Böckerna och novellerna är inlästa av kända skådespelare. Du kan lyssna på webben eller i appen SR Play.


Dramaklassiker - Sveriges radio
Klassiska teaterpjäser ur Sveriges radios arkiv. Här kan du lyssna på radioteater från förr: till exempel Kallocain av Karin Boye och flera pjäser av Shakespeare, Ibsen, Lagerlöf och Strindberg. Du kan lyssna på webben eller i appen SR Play
 

Många språk

Fria e-resurser - Stockholms stadsbibliotek
Stockholms stadsbibliotek har en lista över fria e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.

Språk