Källkritik
Det som händer i omvärlden just nu gör behovet av källkritik extra aktuellt. Här hittar du mer information om kriget och krigsberedskap.
Källkoll - Kriget i Ukraina - TV-serie från UR Play
Så tänker du källkritiskt - Statens medieråd
Fejk och propaganda - det här ska du se upp med i krigsrapporterig - kallkritikbyran.se
På Strängnäs kommuns webbplats finns information om kommunens krisberedskap, hur du kan bidra och hur du som är orolig kan få stöd: Information om krisberedskap
Källkritik
På de här webbsidorna hittar du bra tips och tekniker för att vässa din källkritiska förmåga och preppa dig mot propaganda.
Källkritik - Krisinformation.se
Källkritik - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Så skadar lögner på nätet - Internetstiftelsen
Tre tekniker för hur du snabbt skaffar dig information om vad som ligger bakom skumma inlägg som sprids på nätet:
Från flödet till källorna - Källkritikbyrån
Källtillit - ett nytt ord som blivit allt viktigare
Ingen har tid eller möjlighet att göra egna undersökningar om precis allt. Så vilka tekniker kan vi använda för att veta vilka källor som är rimliga att lita på?
Därför behöver du källtillit - Internetstiftelsen
Sökkritik - vad styr vad som syns i Google och sociala medieflöden?
Hur du söker information och på vilken enhet du söker påverkar vilka sökresultat du får. Du och din kompis söker på precis samma sökord, men får ändå olika resultat. Vad är det som styr vad vi får se i sökresultaten i Google och sociala medieflöden?
Så styr sökalgoritmerna vad du hittar på Google - Internetstiftelsen
Så styr algoritmerna vad som visas på sociala medier - Internetstiftelsen
Källkritik för barn och unga
Lär ditt barn att tänka källkritiskt - Internetstiftelsen
Så tänker du källkritiskt - Barnens bibliotek
Pedagogiska resurser om källkritik
Pedagogiska verktyg - Statens medieråd
Källkritik för lärare - Skolverket
Hur vet du det? - TV-serie från UR Play
Gör en Data detox - och få kontroll över din data
Genom Data detox kit kan du enkelt i fyra steg ta kontroll över din digitala data, förbättra din integritet och undvika desinformation på nätet.
Du kan också hämta ett Detox-kit på biblioteket. Fråga personalen.
Spela spel som stärker din källkritiska förmåga
Från Fejkade nyheter till kaos! Hur lågt kan du gå? Försök få så många följare som du kan!
I spelet sätts du i samma position som de personer som skapar och sprider desinformation. Skaffa dig så många följare som möjligt utan att förlora för mycket trovärdighet och utnyttja olika strategier som till exempel exempel konspirationsteorier, misskreditering och trollning. Poängen är att göra spelaren vaksam på de olika sätten som används för att sprida falska nyheter och lära sig själv värdera information.
– Vi kunde se att de som spelat Bad News blev signifikant mycket bättre på att avslöja falska nyheter och desinformation som bygger på till exempel fejkade konton, konspirationsteorier och smutskastning av grävande journalister, säger Thomas Nygren, lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.
Det svenska projektet Nyhetsvärderaren låter en granska och avgöra sanningshalten av riktiga nyheter i ett självtest. Nyhetsvärderaren har utvecklats av forskare från Uppsala universitet och har i studier visat sig stärka användarens källkritiska förmågor.
I BBC iReporter spelar du en journalist som ska rapportera live om en sociala medier-tjänst som slutat att fungera. Du gör avvägningar kring vilken vinkel du ska välja och får feedback på sin korrekthet, genomslag och hastighet beroende på vilka val och avvägningar du gör. Du får videosamtal som driver handlingen framåt och det är en rätt lång spelupplevelse.
Spelet exemplifierar tydligt det märkliga ekosystemet där traditionell media och sociala medier på olika sätt interagerar och samexisterar. Ska du vara snabb med att publicera och kanske bli först med nyheten eller ska du dubbelkolla och faktagranska påståendena? Konstanta avvägningar krävs! Spelet bör kunna öppna upp för diskussioner om medieetik och medielogik.
Spelet är på engelska.
Cranky Uncle är till skillnad från de andra spelen i listan ett mobilspel, tillgängligt gratis för både iPhone och Android. Spelet är utvecklat av John Cook som ofta arbetar med att förmedla kritiskt tänkande och olika sätt att kommunicera kring vetenskapsförnekande. Spelet går ut på att hitta de bästa vägarna för att kunna diskutera med sin sura klimatförnekande farbror. Ju mer du spelar desto fler logiska felslut och argumentationsfel får du träna på. Spelet utgår på samma sätt som Bad News och flera andra i listan från tesen att om ju mer du har mött och övat dig i de metoder och tekniker som används av de som sprider desinformation, desto bättre blir du på att se igenom dem.
Mer information och lärarhandledning till spelet hittas på spelets webbsida.