Lånevillkor

Lånevillkor

Du som är 6 år eller äldre kan få ett lånekort på biblioteket. Det är gratis. Är du 6-18 år behöver du ha din vårdnadshavares tillstånd. Du som är vuxen behöver visa din legitimation eller LMA-kort.

Kortet är en värdehandling. Du har ansvar för allt som lånas med ditt kort. Om du tappar bort eller har sönder det du lånat behöver du betala för det.

Kontakta biblioteket om du tappar bort ditt kort. Då spärrar vi det så att ingen annan kan använda det.

Om du inte följer bibliotekets regler kan du förlora rätten att låna och använda våra tjänster.

 

Det här får du som har ett lånekonto

 • låna böcker, filmer, ljudböcker och annat som finns på biblioteket
   
 • låna om och ställa dig i kö (reservera) direkt från vår webbplats
   
 • låna e-böcker, e-ljudböcker, e-tidningar och se strömmande film
   
 • använda dator
   
 • kopiera och skriva ut
   
 • har du svårt att ta dig till biblioteket kan du få böcker hemskickade genom tjänsten Boken kommer.

 

Lånetid

De flesta böcker får du låna 28 dagar. Böcker det står andra låntagare i kö till får du låna 14 dagar. Du får ha max 50 böcker hemma samtidigt.

Filmer får du låna 7 dagar. Du måste vara minst 18 år för att låna filmer.

Du får låna om böckerna två gånger. Kontakta biblioteket eller låna om själv här på webbplatsen. Gå till Mina sidor/ Mina lån. Logga in med lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. Böcker det står andra låntagare i kö till får du inte låna om.

 

Göra inköpsförslag och köa på böcker

Böcker som är utlånade kan du ställa dig i kö på. På biblioteket kallar vi det att reservera. Du får köa på max 20 böcker samtidigt.

Du kan också göra inköpsförslag på böcker som biblioteket inte har. Du kan reservera och lägga inköpsförslag här på webbplatsen.

När din bok finns att hämta får du ett meddelande. Du hämtar och lånar boken själv från vår hylla för reserverade böcker i biblioteket. Böckerna står sorterade i nummerordning efter det låntagarnummer som finns i meddelandet du fick.

Gör inköpsförslag

Fjärrlån – böcker från andra bibliotek

Om boken inte finns i Strängnäs kommun kan vi ibland låna in den från andra bibliotek i landet. Det kallas fjärrlån och kostar 20 kr per bok. Artikelkopior kostar även 2 kr för varje sida. Fjärrlån av böcker på andra språk än svenska och engelska är gratis.

Ansök om fjärrlån

Avgifter

Det är gratis att låna. Men om det du lånar försvinner eller om du lämnar tillbaka för sent behöver du betala.

 

Om du lämnar tillbaka för sent

Om du lämnar tillbaka det du har lånat för sent får du betala. Det kostar 1 kr/dag och bok. Max 200 kr per bok.

Om du har 200 kr eller mer i avgifter får du inte låna mer innan du betalat hela summan. För barnböcker behöver du inte betala förseningsavgifter.

 

Om du tappar bort eller har sönder det du lånat

Om det du lånat försvinner eller går sönder får du betala det. Så här kostar det:

 • Vuxenbok/ljudbok: minst 300 kr
   
 • Barnbok: minst 200 kr
   
 • Pocketbok: 100 kr
   
 • Tidskrift: 50 kr
   
 • DVD-film: 300 kr
   
 • Musik-CD: 150 kr

Så här behandlar vi dina personuppgifter

När du får ett lånekonto på biblioteket behöver du lämna dina personuppgifter till oss. Personuppgifter är till exempel ditt namn, personnummer, adress och telefon.

Vi behöver uppgifterna för att du ska låna och använda våra andra tjänster.

Behandlingen av personuppgifter bestäms av en lag som heter dataskyddsförordningen, som gäller i hela EU. Biblioteket måste behandla dina personuppgifter enligt lagen.

Vi sparar dina uppgifter så länge vi behöver dem för att hantera ditt lånekonto.

Vi kan komma att dela dina personuppgifter med en tredje part, ifall vi är skyldiga att göra så enligt lag. Däremot kommer vi aldrig att överföra dina uppgifter till ett land utanför EU.

Vad du lånar är sekretessbelagt

Lån är sekretessbelagda, enligt lag. Det betyder att vi som jobbar på biblioteket aldrig berättar för någon vad du har lånat. När du lämnar tillbaka det du lånat försvinner alla uppgifter om lånet från vårt system.

Har du skyddad identitet?

Är dina personuppgifter skyddade i folkbokföringen? Då får du också dina uppgifter skyddade i våra system. Du väljer själv om vi ska skicka meddelanden till dig via en e-postadress eller via Skatteverkets förmedlingsuppdrag. 

Dina rättigheter

Du har rätt att få ut information om de uppgifter vi har om dig. Det kallas att få ett registerutdrag. Kontakta kulturnämnden, som är personuppgiftsansvarig för biblioteken i Strängnäs:
Kulturnämnden, Nygatan 10, 645 80 Strängnäs, e-post: kulturnamnden@strangnas.se

Du kan också begära att vi rättar felaktiga uppgifter, begära att vi begränsar behandlingen eller tar bort dina uppgifter. För att kunna ta bort dina uppgifter behöver du lämna tillbaka allt du lånat och betala dina avgifter.

Vill du veta mer? Kontakta kommunens dataskyddsombud. Ett dataskyddsombud har ansvar för att personuppgifter behandlas på ett lagligt och korrekt sätt. Kommunens ombud har e-post: dataskyddsombud@strangnas.se

Du har rätt att klaga på vår behandling av dina personuppgifter till tillsynsmyndigheten Datainspektionen, e-post: datainspektionen@datainspektionen.se

Språk