The Glass Room

Utställningen The Glass Room Misinformation Edition

Logotyp för utställningen The Glass Room

The Glass Room Misinformation Edition är en både digital och fysisk utställning om hur sociala medier och internet påverkar vårt sätt att läsa och reagera på information.

Utställningen finns att se när du vill på internet. De Data Detox Kit som tillhör utställningen kan du hämta i utskriven form på alla fyra bibliotek i Strängnäs kommun.

Data Detox Kit för utskrift (pdf)

Det här är ett sammandrag av Tactical Techs beskrivning av utställningen:

Vad händer när vi i allt större utsträckning förlitar oss på sociala medier och internet för att hitta information? Vilken information ser vi i våra flöden, och vad missar vi? Hur vet vi om en bild eller tweet är äkta? Och vad kan vi göra om vi är osäkra?

Vi måste vara medvetna om att information som används på ett felaktigt och ibland vilseledande sätt kan delas och spridas genom de verktyg vi använder. Bland ungdomar i synnerhet har appar och sociala medier blivit något helt naturligt, och många stannar inte upp för att kolla ordentligt innan de delar något med sina vänner. Men ny forskning har visat att även äldre har svårt att se skillnaden mellan äkta och tveksam information, samt att de är mer benägna att dela saker än någon annan åldersgrupp.

I denna utställning - som vänder sig både till unga och äldre - utforskar vi hur sociala medier och nätet har förändrat vårt sätt att läsa information och reagera på den. Lär dig varför det kan vara svårare än man tror att upptäcka ”falska nyheter”, och hur begreppet ”falska nyheter” är ett lika stort problem som nyheterna den beskriver. Gör en djupdykning i ”deepfakes” som nu är så realistiska att de knappt går att upptäcka längre. Och ta reda på varför sociala medieplattformar har utformats för att få oss att återvända om och om igen, och hur de kan användas för att ändra våra uppfattningar.

Utforska onlineutställningen The Glass Room Misinformation Edition

En skärmbild av onlineversionen av utställningen The Glass Room

 

Språk