Många sätt att läsa

Sök i vårt utbud för barn och unga

Många sätt att läsa

Alla barn har rätt till rolig läsning oavsett vilket sätt du väljer att läsa på. På biblioteket finns böcker som kan läsas med ögon, öron eller fingrar.
I Äppelhyllan på biblioteket hittar du kanske något som passar just ditt sätt att läsa. Här finns:

 

Bok & Daisy: Tryckt bok och talbok för att läsa och lyssna samtidigt. En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text. Daisyformatet ger möjlighet att bland annat välja olika läshastigheter.

Böcker för språkträning av specifika språkljud: För barn med språk-, tal - och kommunikationssvårigheter.

Böcker med tecken som stöd: TAKK betyder Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Tecken som stöd används tillsammans med talat språk.

Faktamaterial om olika funktionsvariationer.

Punktskriftsböcker: punktskrift är de synskadades skriftspråk. Det består av punkter präglade på speciellt papper som man läser med fingrarna. Det finns olika sorters punktskriftsböcker för olika läsares behov, till exempel interfolierade, bredvidböcker eller punktskrift.

Taktila bilderböcker: böcker gjorda för att läsas med fingrarna. Innehåller bilder gjorda i olika material att känna på samt punktskrift.

Teckenspråk: teckenspråket är de dövas första språk. Det är visuellt och saknar skriftlig form. Sagor, berättelse och sånger finns på DVD.

Alla bibliotek i kommunen har en äppelhylla. Prata med personalen om du saknar något.

 

På Barnens bibliotek kan du få fler tips på medier och mer information om vad Äppelhyllan är.

 

Läs talböcker direkt i mobil eller surfplatta via Legimus

Du som har svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker via Legimus, som är ett digitalt bibliotek med talböcker. Legimus finns både som webbplats och app för mobil och surfplatta.

 

Inloggningsuppgifter får du av oss på biblioteket. Du som är under 18 år behöver målsmans tillstånd.

 

På legimus.se kan du läsa mer om talböcker och om appen.

Appen Legimus

 

 

 

 

Språk