Sök e-ljudböcker

E-ljudböcker - så funkar det

Vanliga frågor om e-ljudböcker

Söktips, topplistor och nyhetslistor

Så här gör du för att lyssna i olika enheter:

Mobil eller surfplatta med appen Biblio

Dator

Vanliga frågor om e-ljudböcker

Här får du svar på de vanligaste frågorna om e-ljudböcker.

Vad är e-ljudböcker?

E-ljudböcker är digitala filer som du kan lyssna på i dator, surfplatta eller mobil.

Hur gör jag för att låna e-ljudböcker?

För att låna behöver du ditt bibliotekskort och pinkod. Du lånar direkt från webbplatsen eller genom appen Biblio. Du behöver alltså inte komma till biblioteket för att låna en e-ljudbok.

Hur många e-ljudböcker får jag låna?

Du får låna max 3 e-böcker/e-ljudböcker i veckan. Det beror på att biblioteket får betala för varje nedladdning. Vi måste därför ha en gräns för att kunna hålla vår budget.

Tillfällig höjning av maxgränsen till 5 lån per vecka
På grund av coronaviruset har vi tillfälligt höjt maxgränsen fram till 2020-08-31: nu kan du låna max 5 st e-böcker/e-ljudböcker i veckan.

Hur länge får jag ha boken?

Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar. När lånetiden är slut försvinner boken från ditt konto. Vill du fortsätta läsa boken efter att lånetiden tagit slut kan du låna den igen.

Kan jag låna om en e-ljudbok?

Du kan låna samma bok en gång till. Men du måste vänta tills din lånetid har gått ut. Försöker du låna om den tidigare får du ändå inte längre lånetid.

Varför finns inte alla böcker som e-bok/e-ljudbok?

Alla böcker har inte tillgängliggjorts som e-bok eller e-ljudbok av förlagen. Förlagen kan också sätta ett pris som är högre än vad biblioteken har råd med. Många nya böcker är till exempel för dyra.

Saknar du en bok som e-bok/e-ljudbok? Kontakta biblioteket så undersöker vi ifall boken du önskar går att få tag på.

Söktips

Om du använder sökrutan på den här sidan så får du bara träffar på e-ljudböcker, inget annat. När du söker i sökrutorna på de andra sidorna på webbplatsen får du med hela bibliotekets utbud: både tryckta böcker, filmer, ljudböcker, e-böcker med mera.

Topplistor och nyhetslistor

Det finns sidor där du kan se vilka böcker som är nya och mest populära just nu.

Topplistor e-ljudböcker

Nya e-ljudböcker

Kom igång med e-ljudböcker

Hur du gör varierar lite beroende på om du använder mobil/surfplatta eller dator. Här finns instruktioner för de olika enheterna:

Lyssna i mobil/surfplatta med appen Biblio

Appen Biblio finns att ladda ner på App Store och Google Play. Du kan söka och låna e-ljudböcker direkt i appen.

Det går även att ladda ner e-ljudböckerna så att du kan lyssna på dem utan att ha internetuppkoppling.

För Android krävs version 5 eller senare, iOS-appen kräver minst iOS version 10.3 och är kompatibel med bland annat iPhone 5s och senare.

Har du en äldre mobil/surfplatta fungerar inte Biblio, utan då får du låna e-ljudböckerna via vår webbplats. När du lånat ljudboken öppnas den upp i en enkel webbspelare.

Så här använder du Biblio

1. Ladda ner appen från App Store eller Google Play. Under "Välj ditt bibliotek" väljer du alternativet "Strängnäs bibliotek". I fältet Kortnummer skriver du in ditt lånekortsnummer. I fältet pinkod skriver du din pinkod. Tryck på Logga in.

2. Längst upp till vänster i appen finns menyn (tre horisontala streck). Där kan du söka efter böcker och se dina lån.

3. När du har lånat en bok kan du ladda ner den genom att trycka på reglaget till höger om "Gör tillgänglig offline" i listan över dina lån.

4. Du kan också söka efter och låna e-ljudböcker via vår webbplats. Då kommer boken att öppnas i appen Biblio när du trycker på "Öppna: Lyssna i ...".

Lyssna i dator

Gör så här:

1. Sök upp den bok du vill låna.

2. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.

3. Tryck på "Ljudbok (Flash)".

4. Nu öppnas ljudboken om du har Adobe Flash Player installerat.

5. För att kunna lyssna på ljudböcker behöver din webbläsare stödja Adobe Flash. På de flesta datorer finns Adobe Flash Player redan installerat. Annars får du ladda ner programmet.

6. Vill du fortsätta lyssna på e-ljudboken vid ett senare tillfälle? Gå till Mina sidor / Mina lån och logga in. Tryck på "Ljudbok (Flash)" som syns under e-ljudboken du lånat. Spelaren fortsätter nu att spela där du slutade lyssna senast.

Tillbaka upp

Strängnäs bibliotek