Fria e-böcker

Det finns många fria e-böcker på internet. Fria e-böcker kan till exempel vara böcker där upphovsrätten gått ut. De fria e-böcker som du laddat ner får du behålla så länge du vill.

Det är i första hand äldre böcker och klassiker. Det finns störst utbud av fria e-böcker på engelska men även på många andra språk.

Här är några tips på webbplatser med fria e-böcker:

Världens bibliotek 
Här finns gratis e-böcker och e-ljudböcker på arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, turkiska, somaliska och tigrinska. För att låna behöver du bara skapa ett konto på Världens bibliotek. Det enda du behöver är en e-postadress. Du måste vara i Sverige för att kunna skapa ett konto.
 

Litteraturbanken
Svenska klassiker och äldre böcker, som du kan läsa i webbläsaren eller ladda ner som pdf eller epub till din enhet. Här hittar du till exempel Selma Lagerlöf, Karin Boye, Hjalmar Söderberg och August Strindberg.
 

Project Runeberg
Svenska och nordiska äldre böcker. Böckerna är anpassade för att läsa i datorn, men inte för att ladda ner till e-boksappar.
 

Dramawebben
Svensk upphovsrättsligt fri dramatik från 1600-talet fram till modern tid.
 

Offentligt tryck
Här finns till exempel SOU:er och andra publikationer.

 

Project Gutenberg
Böcker på engelska, men även många andra språk, som du kan ladda ner i epub-format till din enhet. Här finns till exempel Jane Austen, Charlotte Brontë, Charles Dickens, Arthur Conan Doyle och Edgar Allan Poe
 

Open Library 
Här får du sökträffar på både e-böcker och fysiska böcker, så bocka i rutan "Show only ebooks" under sökfältet. Det är mest klassiker och fria e-böcker. Men det finns även böcker som fortfarande är upphovsrättsskyddade som du kan låna och ladda ner för en begränsad tid. Då behöver du starta ett användarkonto.
 

Feedbooks 
Här finns även böcker som kostar, men under rubrikerna Public domain och Original books finns böcker som är gratis att ladda ner. De flesta böckerna är på engelska, men det finns även andra språk.
 

ManyBooks
Här finns både klassiska böcker, till exempel från Project Gutenberg, och böcker av egenutgivna författare.
 

Librivox
Fria e-ljudböcker på engelska som du kan ladda ner och lyssna på.
 

Audiobooks 
Här finns en lista med länkar till fria e-ljudböcker på engelska.

Språk

Strängnäs bibliotek

Strängnäs bibliotek

Biblioteket i Mariefred, rådhuset

Mariefreds bibliotek

Åkers bibliotek och medborgarkontor

Åkers bibliotek

Stallarholmens bibliotek och medborgarkontor

Stallarholmens bibliotek